ЗА COVID -19

Единен информационен портал - COVID-19

Резултат с изображение за „ковид 19“

КОРОНАВИРУС: ОСНОВНИ СЪВЕТИ НА СЗО ЗА ПРЕВЕНЦИЯ

Основни превантивни мерки

Следете актуалната информация, публкувана на официалните уеб страници на Световната здравна организация и местните здравни власти. Към момента CODIV-19 се разпространява главно на територията на Китай, като са установени и случаи на заразени в други държави. Повечето инфектирани усещат леки симптоми и се възстановяват, но в някои случаи заболяването може да протече със сериозни усложнения. Предпазвайте себе си и околните, следвайки тези основни препоръки:

Мийте ръцете си често

Измивайте ръцете си редовно и достатъчно добре с измивни продукти на алкохолна основа, сапун и вода.

Защо? Измиването на ръцете с измивни продукти на алкохолна основа, сапун и вода убива вирусите, които може да се намират по кожата на ръцете Ви.

Поддържайте физическа дистанция

Поддържайте дистанция от около 1 метър (3 крачки) разстояние между Вас и човек, който киха или кашля.

Защо? Когато някой киха или кашля той разпръсква секрети от носа или устата си, които могат да съдържат вируса. Ако се намирате на прекалено близко разстояние може да вдишате от тези секрети, включително CODIV-19, ако човекът, който киха/кашля е заразен.

Избягвайте да докосвате ушите, очите или устните си

Защо? Ръцете ни докосват много повърхности и могат лесно да се докоснат до вируса. Веднъж заразени, ръцете ни могат да пренесат вируса към очите, носа и устата ни. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ни и да се заразим.

Поддържайте добра респираторна хигиена

Уверете се, че Вие и хората около Вас поддържат добра респираторна хигиена. Това означава да покривате лицето си, когато кихате или кашляте с ръка или с кърпичка. Изхвърлете кърпичката незабавно след употреба.

Защо? Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Като поддържате добра респираторна хигиена, предпазвате себе си и околните от настинка, грип и CODIV-19.

В случай, че имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ достатъчно рано

Останете си у дома, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица или затруднено дишане, потърсете медицинска помощ и се обадете предварително. Следвайте наставленията на местните здравни власти.

Защо? Местните здравни власти ще разполагат с най-актуалната информация във Вашето населено място. Предварителното обаждане ще даде възможност на служителя, с когото разговаряте да Ви насочи към подходящото медицинско заведение. Това не само ще предпази Вас самите, но и ще спомогне за неразпространението на вируса.

Информирайте се и следвайте инструкциите на местните здравни власти

Информирайте се за актуалните новини, свързани с разпространението на CODIV-19. Следвайте съветите на националните и местните здравни власти или на Вашия работодател как да предпазите себе си и околните от разпространението на CODIV-19.

Защо? Местните здравни власти ще разполагат с най-актуалната информация във Вашето населено място. Те са най-подходящият източник на информация относно това как да предпазите себе си и околните от разпространението на коронавирус.

Източник: Световна здравна организация